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2013年8月28日水曜日

Vegan fried wheat gluten ベジタリアンの車麩カツ 

Since after I suffered from the summer heat, somehow not feeling like to eat animal protein then I started to refrain from eating meat, fish and dairy products.

Last night's main dish for my dinner was fried wheat gluten. It is made of "Kuruma-fu". This round shape gluten is the local speciality of Niigata prefecture.

It was filling and very yummy. Moreover, my condition has been good so far, wondering whether I had been eating too much meat, fish and eggs. It is very surprising because I had believed that I NEED to eat those animal protein.

In Edo peroid, when samurai warrior was around in Japan, people lived a healthy life with frugal foods, which basically consists with rice, vegetables, beans and Japanese fermented ingredients and little amount of fish.

It seems this dietary life is suitable for me. The less I eat, the more gratitude for the food I came to feel.
Eating what my body really wants is very essential to be healthy.


夏バテをしてから、何となくさっぱりしたものが食べたくなって、お肉やお魚、乳製品を控えるようになりました。

昨晩のメインディッシュは車麩のカツ。この車麩は新潟で作られたものだそうです。
お麩ですが、麺つゆを含ませて、衣をからませ、油で揚げればしっかりとした食べ応えがある一品になります。

不思議なのですが、肉や魚を食べなくなって、体の調子がすっかりよくなったことに気がつきました。一概に他の方にも当てはまるとは言えませんが、少なくともこの食生活の方が自分には合っているようです。

そもそも、江戸時代のあれだけ活発に動いていた武将たちも、彼らの食事はとっても質素なものだったそうです。お米、野菜、お豆と発酵食品、あと少しのお魚で、元気に生きていたのですね。

前は、「たんぱく質取らなきゃ」と頭で考えて食べていましたが、今は自分の体と向き合って必要なものを食べるようなりました。同時に、食べ物に感謝する気持ちが強くなったのも嬉しいです。毎日の食事に感謝していくこと、本当に大切なことですね。





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