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2013年7月11日木曜日

How to make Amazake  甘酒の作り方


Ingredients
Rice molt 100g
Steamed rice (Cold)  300g
Hot Water 300ml

材料
米麹 100g
 (※酒屋さんに売っている生麹がオススメ!)
冷やご飯 300g
沸騰したお湯 300ml

cooking utensils
Rice cooker(with a warming function to help maintain a certain temperature)
Cooking thermometer

調理器具
炊飯器(保温機能がついたもの)
調理用温度計

Instructions
1. Put steamed rice (cold) and hot water into a pan of a rice cooker and mix them well.

2. Check that the temperature is less than 60 degree Celsius with a cooking thermometer.

3. Add rice molt to the pan and mix them well.

4. Keep opening the rid of the rice cooker and cover with a sheet of paper towel (a cloth will also do as if it can loosely cover the top of the pan.)

After 11 hours fermentation

5. Leave it for about half a day (12 hours). Take care it so that it keeps the temperature between 55 to 60 degree Celsius. If it goes above 60, remove the paper towel or hold it to the half so that the hot air will escape. Check the temperature and mix them well once in 2 to 3 hours, .

*If the temperature goes above 60 degrees, fermentation will not proceed.
When I tried making it for the first time, it was too hot and I got slightly sweet porridge, not like sweet drink, amazake. Needless to say, I was not happy with the sweet porridge.. so be careful and take care of it well.

作り方
1.冷やご飯とお湯を炊飯器のお釜にいれて混ぜる。
2.温度計で、1の温度が60度以下であることを確認する。
3.米麹を加えてよく混ぜる。
4.炊飯器を保温に設定し、蓋を開けて布巾かクッキングペーパーなどで覆う。
5.50度〜60度に保ち、12時間発酵させる。できれば、1〜2時間に一度、全体を混ぜつつ、温度を確認する。

※温度が60度以上になると、発酵が進まないので注意してください。始めた作ったとき、間違えて熱湯に麹を入れてしまい、ほんのり甘いお粥ができました(笑)
※炊飯器によって維持される温度が変わってくると思うので、布巾やクッキングペーパーの覆う範囲を調整して、温度が60度くらいになるように調節してください。
(慣れてしまえば、朝仕込んで仕事に行き、帰って来て甘酒が出来上がっている、ということも出来ます♪)

Mixing and checking the temperature while fermenting
発酵中は混ぜたり、温度を測ったり。変化を見るのも面白い。
Finally it is done!
出来上がり!部屋の中は麹のいい香りで一杯です。


Pureed Amazake with a blender and water
ミキサーで混ぜたピューレ状の甘酒(写真は水で薄めてあります)


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