ページ

2013年7月4日木曜日

Amazake 甘酒

Amazake is traditional sweet drink made by fermented rice. Amazake is very sweet however, it does not contain any suger! 
making amazake with rice cooker
Tools to make amazake
Since because Amazake is rich in nutrients ,it is said to be "drinking drip infusion". In the Edo period, people would drink it to prevent from natsu-bate, which menas suffering from the heat because of loosing appetite and poor nutrition.
*There is two kinds of Amazake. One of them is the one made only with fermented rice and water. The other is made with sake less, suger and water.
Today I cooked Amazake tomato pasta. Mixing with amazake and tomato sauce will taste like ketchup. (I prefer the handmade ketchup rather than the ketchup we buy at supermarkets.) It was really easy to cook and tasted very nice!



amazake tomate sauce pasta - yummy!

麹の甘酒は飲まれたことはありますか?砂糖が入っていないのにとても甘い、麹とお米とお水で作られた飲み物です。
栄養価の高さから、飲む点滴と言われ、江戸時代には夏バテを防ぐために親しまれていました。(甘酒というと今は冬の飲み物だと思われがちですが、昔は夏の季語だったそうです。)

今日は甘酒を使って甘酒トマトソースのパスタを作りました♪トマトソースと甘酒と野菜をミキサーで混ぜて終了。とっても簡単で、おいしかったです!

◆なでしこフード塾再開のお知らせ◆
最近暑くなってから、甘酒をよく料理にも使うようになりました。暑さに耐えるためにも、体が欲しているのかもしれません。
飲んでも美味しい、調味料としてもとっても重宝する甘酒を存分にお楽しみ頂ける、料理教室、なでしこフード塾(第2回)を開催することにしました。
日程は9月上旬の予定です。場所の関係上、限定4名ですが、ぜひ遊びに来てくださいね。詳しくは後日ご紹介します!

0 件のコメント:

コメントを投稿